Pu-erh, a fermentált tea
Nagy népszerűségnek örvend napjainkban a karakteres ízű, évezredes hagyományokat megelevenítő fermentált tea különlegesség, a pu-erh.
Eredet
A pu-erh tea Kína dél-nyugati Yunnan tartományából származik. Yunnan magas hegyei szubtrópusi éghajlatú, dzsungelszerű erdőkkel tömött völgyeket és teraszos kialakítású termőföldeket ölelnek körül, melyekben a helyi falvak, városok lakói évezredek óta őrzik a pu-erh készítés hagyományát.
Érdekesség, hogy a pu-erh teát ugyan Pu'er városáról nevezték el, a tea maga nem onnan származik. Pu'er pusztán az első város, ahol ezt a fajta teát elkezdték árusítani. Az egyszerűség kedvéért téglákba préselve szállították a nagy levelű teát különféle országokba. Sötét színét és karakteres ízét eredetileg a távoli országokba vezető hosszú utak során végbement természetes fermentációnak köszönhette a pu-erh tea.
Termelés
A pu-erh ma különféle életkorú tea növényekből kerül előállításra a többszáz éves, akár 10-15 méter magas fáktól a fiatal, kisebb növésű tea cserjékig. Az idős fákról nehézkes szedése, a szüretelőknek magasra kell mászniuk, hogy elérjék a pu-erh készítéshez kiváló, Yunnan-ra jellemző nagy, és széles tea leveleket.
Fermentáció
A pu-erh előállításának legfontosabb, más tea típusoktól megkülönböztető lépése a fermentáció.
Sheng (“nyers”) pu-erh
A hagyományos, természetes módon érlelt pu-erh teát sheng pu-erhnek nevezik. Ezeket a teákat 10, 20, vagy akár sokkal több éven át ellenőrzött körülmények között érlelik.
Shou (“főtt”) pu-erh
Az 1970-es évekre a pu-erh annyira elterjedt a világban, hogy az előállítására való igény magasan túlszárnyalta a yunnani termelők kapacitását – tekintve, hogy az érlelési fázis évtizedekig tarthat.
Egy új, gyorsított eljárást vezettek be, aminek köszönhetően a termelők ma egy év alatt is képesek előállítani kiváló minőségű pu-erh teát. Ennek során a tea levelek közé leszedésük után korábban megerjedt tea leveleket kevernek, hogy a szükséges baktériumok egyből jelen legyenek az erjedéshez. A folyamat során hőnek és magas páratartalomnak vannak kitéve a levelek, ezzel gyorsítva az eljárást, ami természetes módon évekig tart.
Préselés
Hagyományosan a szedés után a leveleket összegyűjtötték és különféle korongokba, vagy téglákba formázták az egyszerű szállítás érdekében. Ennek a folyamatnak az első lépéseként egy anyag zsákba helyezték, majd finoman kipréselték a leveleket, hogy egy gyors gőzölés után mehessenek az első kő malom alá. Több ilyen kő malom prés fázison ment keresztül a hagyományos pu-erh tea, amíg végső formáját fel nem vette.
A tradíciót megőrizve a mai napig első sorban papírba csomagolt, összepréselt korong, "beeng cha", vagy madárfészekre hajazó "tuo cha" formájában árulják a pu-erh teát, érlelési eljárástól függetlenül, de szálas teaként is kapható.
Fogyasztás
A pu-erh teát magas hőmérsékleten (96-100 °C) ízlés szerint, és vízmennyiség függvényében rövidebb (15-30 másodperc), vagy hosszabb (2-4 perc) áztatás után fogyasztjuk. A préselt teából egy tea tűvel, vagy késsel óvatosan leválasztjuk a fogyasztásra szánt mennyiséget vigyázva, hogy ne törjük össze a szálakat. A színében jellegzetes, erős, sötétbarna tea csábítóan karakteres, földes ízvilágú. Többszöri leöntést enged, némely pu-erh akár 6-8 alkalommal is, kellemesen megőrizve ízét áztatások között.
Egészség
A zöld teához hasonlóan magas antioxidáns tartalma miatt, és az emésztőrendszerre tett jótékony hatása révén világszerte – de persze legfőképp Ázsiában – az egészséges táplálkozás fontos részének tekintik a pu-erh tea fogyasztását. Nagyobb étkezések után, vagy akár másnaposság enyhítésére is isszák.
Nálunk
Különféle sheng és shou pu-erh teáink közül válogathatsz a boltban, párat emelnénk ki itt, amit kipróbálásra különösen ajánlunk. A Pu-erh Mini Tuo Cha például kiváló választás a pu-erh teával ismerkedőknek, kísérletezni vágyóknak.
Kíváncsiak vagyunk, ti hogyan készítitek, mivel, milyen alkalomból szerettek pu-erh teát fogyasztani!