Hogyan készül a matcha?

Ez a mára világszerte elterjedt teakülönlegesség tradicionálisan Kelet-Ázsiában termesztett zöld tea leveleiből készül, majd porrá őrölve kerül az asztalokra. Termesztéséhez és feldolgozásához speciális folyamatokat alkalmaznak, amelyeket ebben az írásban tárgyalunk.

Termelés

Egy nagyon fontos különbség más teák, és a matcha előállítása között, hogy a matcha alapanyagául szolgáló Camellia Sinensis növények fölé a leszedés előtti utolsó pár hétben árnyékot alakítanak ki. Ezalatt az idő alatt a növény lassabban növekszik, így több theanint, és koffeint termel magában, mintha a napon növekedett volna tovább. Ez a speciális időszak nagyban hozzájárul a matcha széles körű jótékony egészségügyi hatásainak kifejlődéséhez. Ha érdekel a japán teatermelés, és előállítás mélyebben, olvasd el a japán teákról szóló írásunk!

Feldolgozás

Amikor eljött az idő, leszedik a fiatal leveleket, rügyeket a növényekről. A kiválogatott apró leveleket gőzölik, majd laposra simítva szárítják, melynek folyamán a levelek jellegzetes smaragdzöld színt vesznek fel. A szárítás után a levelek szárait és ereit eltávolítják, amely egy másik jelentős különbség a matcha előállítási folyamatának során, a hagyományos teákhoz képest. Ezután kőmalmokkal porrá őrlik a leveleket. Érdekes megemlíteni, hogy az őrlés egy nagyon lassú folyamat, mivel az ehhez hagyományosan használt köveknek nem szabad felmelegedniük, ami a matcha ízének és illatának akaratlan elváltozását okozná.

Japán. Új idők, régi hagyományok. Fotó: bantersnaps

Japán. Új idők, régi hagyományok. Fotó: bantersnaps

Tárolás

A matchát kis dobozokban árulják, amin belül is legtöbbször vákuumcsomagolásban található az őrlemény. Ez azért szükséges, hogy a matcha minél inkább megőrizze frissességét, ami fokozza az ízhatást.

Fotó: Matcha & CO

Besorolás

Az előállított matchát főként íz, szín, és textúra alapján három különböző minőségi osztályba sorolják:

  • Ceremoniális

    A legmagasabb minőségű matcha, Buddhista templomokban tartott tea ceremóniákhoz használják. Kizárólag a legfiatalabb, legszebb leveleket és rügyeket válogatják bele a tea növény legtetejéről a kézi szedés folyamán, és szinte mindig a hagyományos, gránit köves őrlési metodikával dolgozzák fel. Kiemelkedően selymes, némely változata kifejezetten édes ízt ad.

  • Prémium

    Kiemelkedő minőségű matcha tea. Fiatal levelekből készül, melyeket a növény felső részéről szedtek le fő szedési szezonban. A ceremoniális, és a prémium tea közötti különbséget talán csak az igazi szakértők tudják megállapítani kóstolás alapján. Lágy, selymes ízt ad. Változó, hogy mennyire keserű, vagy édeskés az elkészített tea.

  • Étkezési

    Átlagos minőségű matcha őrlemény, amelyet többnyire ételek, italok készítéséhez használnak. Az alacsonyabb minőségi besorolást olyan paraméterek határozzák meg mint a növény minősége, a betakarítási időszak, a levelek alacsonyabb elhelyezkedése a növényen, illetve a kevésbé hagyományos, gyakran gyorsított feldolgozási módszerek. Valamennyivel keserűbb, mint prémium változata.

Fogyasztás

Matcha tea készítéshez a zöld teáknál már megszokott, viszonylag alacsony hőmérsékletű, 70-80°C fokos vizet használunk. Más, hagyományos teák elkészítésével ellentétben a matcha esetében azonban nem áztatjuk a teát, hanem feloldjuk a vízben egy rövid, 30 másodperces keverés során. Ehhez a legalkalmasabb eszköz a matcha (bambusz) keverő.

A matchát azonban nem csak friss, forró teaként fogyasztják. Világszerte, de legfőképp Japánban és más ázsiai országokban, illetve Észak-Amerikában elterjedt másodlagos fogyasztási formája a matcha latte, amiben a matcha forró tejben kerül feloldásra. A matcha fagylalt, és a mindenféle matcha alapú sütemények is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert világszerte.

Fotók: Mike Marquez, David Emrich, jo jo ◡̈

Jótékony hatások

A matcha nagyon magas antioxidáns koncentrációval rendelkezik, ami miatt fogyasztása kiemelkedően egészséges. Koffein tartalma hiába magas, testünk lassan dolgozza fel, theanin tartalmának köszönhetően, így hatása nem drasztikus, ellenben sokáig tart. Ebből kifolyólag növeli az energiaszintet, a mentális éberséget, mindeközben mégis stresszoldó hatású. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást és stabilizálja a vércukor szintet. A többi zöld teával szemben lúgos kémhatású, így nem okoz gyomorsavat. Erős vértisztító és méregtelenítő hatása hozzájárul általános immunerősítő jellegéhez.

Kedvenc matcha teáink

Nálunk kapható három, kezdő matcha fogyasztóknak is kifejezetten ajánlott tea különlegesség:

Kíváncsiak vagyunk, nektek melyik tetszik a legjobban. Írjátok meg tapasztalataitok, kérdéseitek facebook oldalunkon!

Previous
Previous

Sencha, a népszerű