Érdekességek

Egy kis történelem, egy kis kémia, egy kis szakácskodás

Minden nép ősidőktől kezdve fogyaszt valamilyen élvezeti italt: az oroszok vodkát, a magyarok pálinkát, az angolok és amerikaiak whiskyt,
a németek sört és sorolhatnánk napestig. Ezeken kívül a tea az egyik legelterjedtebb ital. A teaivási, készítési szokások is szépen kialakultak.
Élvezeti értékén felül az időközben felismert kitűnő élettani hatása is köztudottá vált.
Hatóanyaga a koffein (tein), fajtánként változó, de átlagosan 2-4 %, így magasabb, mint a kávé koffeintartalma.
Fáradtságűző, baktériumölő, szív és vese működés szabályzó, értágító, vizelethajtó, anyagcsere szabályzó. Kalória tartalma - ízesítés nékül - nulla.
2 csésze tea elfogyasztásával a szellemi teljesítő képesség 15 %-kal nő.
A teaivók egy része esküszik a "tiszta" teára, még cukrot is kevesen használnak közülük.
Azoknak álljon itt 1-2 érdekes recept, akik több ízzel, zamattal dúsított teát akarnak inni.

Szénsavas tea:
A szódavizes szifont forró vízzel előmelegítjük, majd beleöntjük a kész teát és szódavízként patronnal nyomjuk ki.
Finom, habzó, illatos ital.

Teaparfé Bajkál módra:
1,5 dkg teát 4dl vízzel leforrázunk, leszűrjük, 10 dkg cukorral és 2 dkg puding porral kikeverve felfőzzük. ( forralni tilos! )
Majd a tűzről levéve kihűtjük, beleteszünk 0,5 dl citromlét és 25 dkg keményre felvert tejszínhabot.
Poharakba téve, díszítve, piskótával tálaljuk.

Narancsos tea:
6 tojássárgáját, 6 evőkanál porcukorral elkeverünk, beleteszünk 1 citrom és 1 narancs levét, reszelt héját, ráöntünk fél liter
forró teát, habosra keverjük. Puncsos pohárban tálalhatjuk.

Egészségükre!
 

A világ legkisebb egészség farmja: egy csésze tea.

Teák és ételeink:

A teák nemcsak élvezeti italok, de étkezésünk tökéletes kiegészítői, emésztésünk segítői is lehetnek.
Mint ahogyan a borokat is az elfogyasztandó ételekhez választjuk, ily módon élvezetileg és élettanilag is segíthetik egymást.
A tea és az étel párosításából egy csodálatos gasztronómiai kísérlet kerekedik.
Egy klasszikus példa: Füstölt lazachoz a legtökéletesebb tea választás, egy Darjeeling vagy egy Lapsang Souchong.
A következő felsorolás segít kiválasztani a különböző húsokhoz, egyéni étrendhez a megfelelő teaitalt.
Szeretettel és örömmel adjuk közre és élvezzék a gasztronómiai utazást!

Kontinentális reggeli: Yunnan, Ceylon, Assam, Nilgiri, Kenya, Darjeeling

Angol stílusú reggeli: Ceylon, Kenya, Assam, Tarry Souchung

Könnyű húsétel: Yunnan, Ceylon, Darjeeling, Zöld teák, Oolong

Fűszeres ételek: Keemun, Ceylon, Oolong, Jasmin, Lapsang Souchong

Erős sajtok: Lapsang Souchong, Earl Grey, Zöld teák,

Halak: Oolong, Füstölt teák, Earl Grey, darjeeling, Zöld teák

Szárnyasok: Lapsang Souchong, Darjeeling, Oolong, Jasmin